Terug naar overzicht

Wat is WSNP (schuldsanering)?

Schuldsanering: hoe werkt het?

WSNP staat voor wettelijke schuldsaneringsregeling voor natuurlijke personen. Iemand die veel schulden heeft kan voor deze regeling in aanmerking komen. De regeling maakt het mogelijk om na 36 maanden weer schuldenvrij te zijn.  In de periode van 36 maanden lost u (een gedeelte) van uw schulden af.  Na deze periode krijgt u een ‘schone lei’. Dat betekent dat de (eventueel) resterende schulden niet meer kunnen worden opgeëist door de schuldeisers.

Voordat u een verzoek bij de rechter kan doen tot het toepassen van de schuldsanering, moet u eerst een traject doorlopen. De gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen  hebben dit uitbesteed aan ISD Bollenstreek.

Traject schuldsanering

Het begint met het opstarten van een schuldhulpverleningstraject. U kunt schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente waarin u woont. De gemeente inventariseert de schulden en berekent hoeveel u kunt ‘sparen’ om de schulden af te lossen. Als dit inzicht is gemaakt, doet de gemeente een voorstel aan alle schuldeisers. Dit wordt ook wel een minnelijke regeling genoemd. Als de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, dan duurt de minnelijke regeling 3 jaar. In die periode wordt er elke maand een deel van uw inkomen opzij gezet. Na 3 jaar wordt het gespaarde deel verdeeld over alle schuldeisers. De eventuele resterende schuld, wordt dan kwijt gescholden.

Weigert de gemeente om u toe te laten tot de schuldhulpverlening? Lees dan dit artikel om te lezen wat u hiertegen kunt doen.

Dwangakkoord

Als het niet lukt om een minnelijke regeling te treffen, bijvoorbeeld omdat er een aantal schuldeisers niet akkoord gaat met het voorstel, kan er een ‘dwangakkoord’ worden aangevraagd bij de rechter. De rechter zal dan bepalen of het mogelijk is om de betreffende schuldeisers alsnog te dwingen om akkoord te gaan met het voorstel. Hierbij kan de rechter worden verzocht om de schuldeisers te verplichten akkoord te gaan met het dwangakkoord. Wijst de rechter uw verzoek af? Onze advocaten kunnen u bijstaan bij het instellen van hoger beroep.

Vaak wordt dit gecombineerd met een verzoek tot toelating tot de WSNP (voor zover het dwangakkoord niet wordt toegewezen). Ook als de rechtbank uw WSNP verzoek heeft afgewezen, kunt u tegen die uitspraak in hoger beroep gaan. Let op: WSNP hoger beroep moet binnen 8 dagen door een advocaat zijn ingesteld bij het gerechtshof. Lees hier meer hoe wij u daarin kunnen bijstaan.

Specialisten:
mr. M.L. (Marloes) Ravensbergen-Brussee
mr. M. (Mitchell) Bathoorn