Verdachte: aanhouding en/of verhoor

Vanaf het moment dat u als verdachte wordt aangehouden, heeft u recht op een advocaat. Op het politiebureau wordt u automatisch een advocaat toegewezen die op dat moment piketdienst heeft. U kunt altijd uw voorkeursadvocaat opgeven, die dan wordt opgeroepen om bij u langs te komen.

Het kan ook zo zijn dat de politie u verdenkt van een strafbaar feit, maar u daarvoor niet mag of wil aanhouden. Dan wordt u uitgenodigd om op een bepaald moment langs te komen op het bureau om met de recherche te spreken over het feit waarvan u wordt verdacht. Omdat u dan niet officieel wordt aangehouden, krijgt u niet de gelegenheid vooraf met een toegewezen advocaat te spreken. Zorg daarom dat u gebruik maakt van ons gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Wij kunnen u dan kort voorbereiden op wat u te wachten staat en bespreken wat wij verder voor u kunnen doen.

Als aangehouden verdachte heeft u voorafgaand aan het eerste verhoor een gesprek met uw advocaat. In dat gesprek bespreken wij wat de verdenking is en wat de beste tactiek is. Sinds 1 maart 2016 heeft u als verdachte ook recht op bijstand tijdens het verhoor.

Als verdachte heeft u altijd het zwijgrecht. Dat betekent dat u geen antwoord hoeft te geven op vragen die u worden gesteld. U kan niet verplicht worden mee te werken aan het opbouwen van de zaak tegen uzelf. U kunt voor maximaal 6 uur (nacht niet meegerekend) worden aangehouden. Daarna moet u in verzekering worden gesteld. Dat betekent dat de politie u voor maximaal drie keer 24 uur langer vast kan houden op het bureau, zodat zij het onderzoek kunnen afronden. Daaraan zijn wel regels verbonden.

Meer tips of advies nodig?

Bel of mail naar:
mr. H.W. Bos-Hagens (contact)
mr. E.M. Kooij (contact)