Schadevergoeding na vrijspraak of voor slachtoffers

In het strafrecht kunt u in bepaalde gevallen recht hebben op schadevergoeding. Bijvoorbeeld door onrechtmatig handelen van de overheid, of als slachtoffer.

De overheid heeft zich aan veel regels te houden. Zo moet er toestemming zijn om uw eigendom in beslag te nemen, moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan als u aangehouden mag worden en moet u worden vrijgelaten zodra het vastzitten geen belang meer dient.

Het komt voor dat de politie fout zit en u onterecht heeft aangehouden. Voor een onterechte aanhouding (max 6 uur op het politiebureau) is de overheid achteraf niet schadeplichtig. De politie moet immers enige vrijheid hebben om onderzoek te doen. Bent u echter ná de aanhouding in verzekering of bewaring gesteld en is uw zaak achteraf geseponeerd of bent u vrijgesproken, heeft u recht op schadevergoeding per nacht dat u onterecht heeft vastgezeten. Binnen drie maanden na die beslissing moet het verzoekschrift tot schadevergoeding bij de rechtbank zijn ingediend. Onze gespecialiseerde advocaten weten precies welke schade u kunt vorderen en kunnen voor u het beste resultaat halen. Lees voor meer informatie de blog van mr. Marjolein Kooij: Onterecht vastgezeten? Vraag schadevergoeding!

Ook als slachtoffer kunt u schadevergoeding vragen. U kunt dat doen met behulp van Slachtofferhulp, maar onze ervaring is dat verzoeken die zijn opgemaakt door een advocaat meer resultaat geven.

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten:

Specialisten:
mr. E.M. Kooij (contact)
mr. H.W. Bos-Hagens (contact)