Vastgoed

Verhuiskostenvergoeding

Wanneer heeft een huurder recht op een verhuis- en inrichtingskostenvergoeding?

De rechter kan een verhuiskostenvergoeding toewijzen in de volgende gevallen:

  • als de huurovereenkomst wordt beëindigd op grond van dringend eigen gebruik;
  • als de huurovereenkomst wordt beëindigd of op grond van verwezenlijking van een bestemmingsplan.

De verhuurder is in dit geval verplicht om u een vergoeding te betalen voor de verhuis- en inrichtingskosten. De rechter zal de huurder deze vergoeding toewijzen als hij een verhuizing zonder vergoeding onredelijk acht.

Vergoeding

Het is belangrijk om te weten dat een verhuis- en inrichtingskostenvergoeding is bedoeld om de huurder tegemoet te komen in de kosten. Een huurder kan er dus niet vanuit gaan dat alle kosten moeten worden vergoed door de verhuurder.

Voor de verhuis- en inrichtingskostenvergoeding wordt elk jaar een minimum vastgesteld voor zelfstandige woonruimtes, woonwagens en standplaatsen. In 2020 is het minimumbedrag van deze zelfstandige woonruimte vastgesteld op € 6.253,-. Er is geen minimumbedrag vastgesteld voor de verhuis- en inrichtingskostenvergoeding van een onzelfstandige woning. De vergoeding van een onzelfstandige woning en een zelfstandige woning worden niet gelijkgesteld, omdat ervan uit wordt gegaan dat de verhuizing uit een onzelfstandige woning minder kosten met zich meebrengt.

Bedenktijd

De rechter heeft de mogelijkheid om alvast bij de verhuurder en de huurder aan te kondigen dat hij de huurder een verhuis- en inrichtingskostenvergoeding toe zal wijzen. De rechter is niet verplicht om dit te doen. Wanneer de verhuurder weet dat de rechter een vergoeding toe zal wijzen bij beëindiging van de huurovereenkomst kan de verhuurder de huuropzegging (als)nog intrekken.

Vragen?

Als u vragen heeft over de verhuis- en inrichtingskostenvergoeding kunt u vrijblijvend contact op nemen via 071-3610900 of kantoor@bosadvocaten.nl.