Justitie
Specialisme > Invordering rijbewijs > Snelheidsovertreding

Snelheidsovertreding

Het overtreden van de toegestane snelheid met een motorvoertuig is niet toegestaan en valt onder een overtreding. De boete en/of andere straf die opgelegd kan worden voor het te hard rijden, is afhankelijk van het aantal te hard gereden kilometers per uur en de situatie.

Tot 30 km/u te hard rijden wordt er een boete toegestuurd. De hoogte van de boete ligt, zoals eerder genoemd, aan de situatie. Indien het te hard gereden km/u tussen de 30 en 50 ligt, krijgt de overtreder in de meeste gevallen een strafbeschikking. Dit is een extra hoge boete voor het overtreden van de snelheidslimiet. Ook wordt hier vaak een extra maatregel opgelegd. Een voorbeeld van zo’n maatregel is indien de overtreder binnen twee jaar nogmaals een snelheidsovertreding maakt, rijontzegging opgelegd kan worden.

Bij een snelheidsovertreding van 50 km/u of meer, wordt de zaak ten alle tijden aan de rechter voorgedragen. De politie kan bij een snelheidsovertreding van 50 km/u of meer direct het rijbewijs invorderen. Afhankelijk van de situatie, kan er een geldboete, rijontzegging en/of taakstraf worden opgelegd. Tevens wordt er bij deze overtreding een aantekening op het strafblad gemaakt.