Justitie
Specialisme > Dagvaarding > Praktisch

Praktisch

Als de verdachte eerst is aangehouden en langs de route van het voorarrest bij de rechter uitkomt, wordt al in een vroeg stadium een advocaat aan hem gekoppeld. Deze blijft de bijstand verlenen tot en met de zitting. Tussentijds wordt het dossier verstrekt en continu geüpdatet met nieuwe onderzoeksresultaten. De verdediging kan ook nieuwe onderzoekswensen voorleggen aan de rechter, waarna de politie of een deskundige opdracht krijgt om nader onderzoek te doen of een advies uit te brengen.

In het andere geval krijgt iemand die in vrijheid is een dagvaarding uitgereikt. Op dat moment is het verstandig een advocaat in te schakelen, die het dossier kan opvragen. Mocht dat nodig zijn, kunnen er getuigen worden gehoord of andere onderzoekshandelingen worden gedaan. De advocaat bereid met de verdachte de zitting voor en bespreekt de proceshouding. Ook de persoonlijke omstandigheden zijn van groot belang: welke impact zou een veroordeling of bepaalde straf hebben en wat heeft het incident al met iemand gedaan.

Onderzoek ter terechtzitting

Op de zitting zal de officier van justitie de zaak eerst voordragen en vervolgens bespreekt de rechter de zaak met de verdachte. Er wordt besproken wat er zoal aan bewijsmiddelen in het dossier zit, en wat de verdachte daar van vindt. Ook de persoonlijke omstandigheden komen aan bod, en een eventueel opgesteld reclasseringsadvies.

Requisitoir en pleidooi

Vervolgens komt de officier van justitie aan het woord en concludeert of de gedraging strafbaar was, en of de verdachte daar verantwoordelijk voor was. Ook wordt de strafeis geformuleerd. Vervolgens komt de advocaat aan het woord en voert namens de verdachte de verdediging. De verdachte heeft altijd het laatste woord om nog iets toe te voegen of te benadrukken. De rechter doet daarna direct uitspraak.

Na de uitspraak heeft de veroordeelde twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.