Politierechter
De politierechter oordeelt over de meeste strafzaken. Het zijn vaak de wat lichtere vergrijpen die bij een politierechter spelen. De meer ernstige delicten of situaties waarin er psychoproblematiek speelt bij de verdachte komen voor de meervoudige kamer.
Deze politierechter oordeelt alleen, met behulp van de griffier, over de zaak en doet direct na de behandeling van de zaak uitspraak. De maximale straf die de politierechter kan opleggen is een vrijheidsstraf van een jaar.
Snelrecht en supersnelrecht
De laatste jaren is het (super)snelrecht populair geworden. Het is regelmatig op het nieuws: de rellen rond de avondklok in 2021, ongeregeldheden bij voetbalwedstrijden of de jaarwisseling zijn afgedaan via het snelrecht.
Er is sprake van supersnelrecht als de verdachte voor de termijn van de inverzekeringstelling afloopt (3 – 6 dagen) bij de politierechter komt. Is dat binnen zeventien dagen na aanhouding, is sprake van snelrecht.
Het moet bij dit soort zaken gaan om zaken die (in ieder geval wat betreft het OM) klip en klaar zijn: bij heterdaad betrappingen of bekentenissen bijvoorbeeld. Het dossier is dan meestal klein en overzichtelijk en de zitting duurt dan niet lang. Deze verdachten krijgen hierbij bijstand van de advocaat die hen ook al op het politiebureau bijstond.
Het is altijd van belang dat een proces eerlijk en transparant verloopt. Mocht er reden zijn dat een zaak niet in aanmerking komt voor snelrecht, bijvoorbeeld omdat het dossier niet compleet is of het onderzoek onvolledig, kan dat reden zijn om toch de reguliere route te bewandelen.