Familie
Specialisme > Afstamming > Vervangende toestemming

Vervangende toestemming

Het kan zijn dat de vader het kind wil erkennen, maar dat de moeder dat niet toestaat. Het is mogelijk hierover een procedure te starten, om de rechter te laten beslissen of het kind mag worden erkend of niet. Vaak wordt dat gecombineerd met een verzoek tot het vaststellen van een omgangsregeling en eventueel ook het ouderlijk gezag.

Het kind krijgt in zo’n procedure een eigen belangenbehartiger, een bijzonder curator, die vanuit het belang van het kind een standpunt inneemt en naar de rechter, de moeder en de beoogd vader stuurt. De rechter zal moeten beslissen of de erkenning in het belang van het kind is.

Erkenning regelen

Als de rechtbank het verzoek tot erkenning heeft toegewezen, geldt een hoger beroepstermijn van drie maanden. Als de uitspraak na die drie maanden vaststaat, is de ontkenning definitief vastgesteld en kan dit worden ingeschreven bij de gemeente. De vader erkent het kind dan alsnog bij de gemeente, de uitspraak geldt in de plaats van de toestemming van de moeder. De gemeente verwerkt dit vaderschap in het geboorteregister en op de geboorteakte van het kind.