Terug naar overzicht

Mogelijkheden tijdelijke huurovereenkomst

Onder de oude wetgeving was het mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan. Inmiddels is dat lastiger. Op 1 juli 2024 is een nieuwe wet in werking getreden op grond waarvan alle nieuwe huurcontracten moeten worden aangegaan voor onbepaalde tijd. Deze regels zijn van dwingend recht, zodat verhuurder en huurder daarvan niet kunnen afwijken. Doen partijen dit – buiten de toegelaten uitzonderingen – wel, bijvoorbeeld door toch af te spreken dat de huurovereenkomst automatisch eindigt als een bepaalde periode is verstreken, dan is dat deel van de overeenkomst niet van toepassing (nietig) en zal een rechter geen rekening houden met de afspraak dat het huurcontract automatisch eindigt. In onderstaand overzicht staan de toegelaten uitzonderingen.

Het is mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar aan te gaan in de volgende situaties:

  • Studenten die tijdelijk huren voor een studie;
  • Tijdelijke huurders door werkzaamheden of renovatie van hun huidige huurwoning;
  • Uitstromers van maatschappelijke opvang;
  • Huurders met een tweede of laatste kans contract nadat een eerder huurcontract is beëindigd;
  • Wezen tussen de 16 en 27 jaar die de huurovereenkomst overnemen van hun overleden ouder/verzorger die de woning huurde;
  • Iemand die gaat scheiden, aantoonbaar niet meer samenwoont met zijn/haar partner en tijdelijk een woning huurt om dicht bij zijn/haar kind(eren) te wonen;
  • Iemand die tijdelijk werkt op 1 van de Waddeneilanden, maar normaal in een gemeente op het vasteland woont
  • Statushouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting;

Nieuwe mogelijkheid voor tijdelijke verhuur

Daarnaast is er een nieuwe mogelijkheid om een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, namelijk in geval van proef samenwonen. Stel, u heeft een eigen woning en gaat met iemand samenwonen in een andere woning. U mag uw eigen woning dan voor maximaal 2 jaar tijdelijk verhuren. Na de afgesproken huurtermijn mag de huur opgezegd worden ten behoeve van verkoop van de woning. Dit mag alleen als de verhuurder een natuurlijk persoon is, trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, en niet meer dan één woning verhuurt. Dit moet in de huurovereenkomst staan. Verder moet de verhuurder minimaal twee jaar voor de start van de huurovereenkomst zelf in de woning gewoond hebben. Een verhuurder mag eenmalig op deze grond de huur beëindigen en moet dit melden bij de gemeente.

Nieuwe opzegmogelijkheid

Ook is er een nieuwe opzegmogelijkheid in de wet opgenomen, waardoor het gemakkelijker is om de huurovereenkomst op te zeggen, wanneer hier behoefte aan is. De verhuurder mag na de afgesproken termijn de huur opzeggen om de huurwoning te laten bewonen door een bloed- of aanverwant in de eerste graad, zoals de ouders of kinderen. De verhuurder mag na de afgesproken termijn de huur opzeggen om de huurwoning te laten bewonen door een bloed- of aanverwant in de eerste graad, zoals de ouders of kinderen. Let op: dit moet wel in de huurovereenkomst staan!

Deze situaties blijven mogelijk

  • Het tijdelijk (ver)huren van een woning die tijdelijk leeg staat. Bijvoorbeeld als de woning te koop staat en de eigenaar al is verhuisd. Als u toestemming heeft van de gemeente mag u de woning tijdelijk (ver)huren volgens de Leegstandwet;
  • Het tijdelijk (ver)huren van een woning van iemand die tijdelijk afwezig is. Bijvoorbeeld als de eigenaar van de woning een lange reis maakt of tijdelijk in het buitenland werkt. Dit heet tussenhuur of (ver)huren op basis van een diplomatenclausule.
  • Het sluiten van een doelgroepencontract. In het huurcontract is opgenomen voor welke doelgroep de woning is bedoeld. Bijvoorbeeld alleen voor studenten. Als de huurder stopt met de studie, wordt de huurovereenkomst beëindigd.
  • Hospitaverhuur. De huurder woont dan in dezelfde woning als de verhuurder. Bij hospitaverhuur deelt u de gemeenschappelijke voorzieningen. De eerste negen maanden van het huurcontract heeft de huurder geen huurbescherming. Wel geldt er een opzegtermijn.
  • Het huren van een woning voor een korte periode, bijvoorbeeld een vakantiewoning.

Meer informatie of overleg? Neem contact op met Marloes Ravensbergen-Brussee.