Terug naar overzicht

Hoe verloopt een politierechterzitting?

Een verdachte kan bij de politierechter moeten voorkomen als hij verdacht wordt van één of meerdere strafbare feiten. De zitting bij de politierechter verloopt anders dan bij andere strafzittingen. In dit artikel zal worden beschreven hoe de rechtszaak bij de politierechter zal verlopen.

Op de rechtbank

Bij binnenkomst in de rechtbank kan de verdachte zich melden bij de bode. De bode geeft aan in welke zaal de zitting wordt behandeld. Wanneer de zitting begint, roept de bode de zaak uit, om te laten weten dat de zitting begint. Publiek is in beginsel bij strafzaken toegestaan, maar in verband met corona is het toelaten van toeschouwers (tijdelijk) niet toegestaan.

Begin van de zitting

De verdachte gaat samen met de advocaat op de aangewezen plek zitten. De rechter neemt het woord en opent het zogenoemde onderzoek ter terechtzitting. De rechter controleert de gegevens van de verdachte en beschrijft kort waarom de verdachte van welk strafbaar feit hij wordt verdacht. Vervolgens krijgt de officier van justitie het woord. De officier legt nogmaals uit waarvan de verdachte wordt verdacht en beschrijft kort de feiten en omstandigheden in de zaak. Dit heet de voordracht. Nadat de officier zijn verhaal heeft gedaan, krijgt de rechter weer het woord. Het inhoudelijke onderzoek wordt gestart.

Onderzoek ter terechtzitting

De rechter stelt de verdachte vragen omtrent het strafbaar feit. Na de inhoudelijke gestelde vragen door de rechter, krijgt de officier ook de kans om vragen aan de verdachte te stellen. De verdachte kan zich op zijn zwijgrecht beroepen indien hij niet op de vragen van de rechter wil antwoorden.

Vervolgens reageert de officier doormiddel van een requisitoir. De officier zal vertellen wat hij van de zaak vindt en of hetgeen waar de verdachte van wordt verdacht, bewezen kan worden verklaard. In het requisitoir zal de officier ook zijn strafeis noemen die hij aan de rechter verzoekt op te leggen. Na het requisitoir heeft de advocaat de mogelijkheid om de kant van de verdachte toe te lichten. Dit doet hij doormiddel van het geven van een pleidooi. De advocaat gaat in het pleidooi in of de verdachte strafbare feiten daadwerkelijk als strafbare feiten kunnen worden gekwalificeerd en in hoeverre dit de verdachte aangerekend kan worden.

Laatste woord en uitspraak

De verdachte heeft altijd het laatste woord. Na het pleidooi heeft de verdachte het recht om nog wat toe te voegen. Hij kan onder andere reageren op de strafeis van de officier. Nadat de verdachte het laatste woord heeft gegeven, sluit de rechter het onderzoek ter terechtzitting. De rechter zal na het sluiten van het onderzoek meteen uitspraak doen. De rechter zal na de uitspraak altijd nog wijzen op de mogelijkheid tot hoger beroep.