Terug naar overzicht

Contact of straatverbod

Wordt u lastig gevallen?

Valt uw buurman u constant lastig of heeft u te maken met een ex-partner die u stalkt? Naast aangifte bij de politie kan een contact- en/of straatverbod uitkomst bieden. Aan de hand van een kort geding procedure kunt u snel de beschikking krijgen over een verbod. Maar wat houdt zo’n verbod nu precies in, waaraan moet worden voldaan om een verbod te krijgen en wat kunt u doen wanneer een persoon zich niet aan het verbod houdt?

Contactverbod

Het woord zegt het al. Indien bijvoorbeeld uw buurman een contactverbod opgelegd krijgt, is het voor hem verboden om met u in contact te treden. Hierbij gaat het om allerlei soorten manieren van contact. Het is dan bijvoorbeeld niet toegestaan om u aan te spreken, u te bellen, een WhatsApp-bericht te sturen of op een andere manier met u in contact te treden.

Straatverbod

Naast een contactverbod kan bij de rechter ook een straatverbod worden gevorderd. Indien de rechter straatverbod heeft opgelegd is het voor bijvoorbeeld uw ex-partner verboden om in een bepaald gebied aanwezig te zijn. Dit kan zijn de straat waar u woont, het gebied rondom uw woning (bijvoorbeeld het park achter uw woning), uw woonplaats of zelfs de hele gemeente.

Voorwaarden

Een contact- en een straatverbod heeft een grote impact op iemand zijn recht om zich vrij te bewegen. Hij is dan immers niet meer vrij om te gaan en staan waar hij wil. Een dergelijke beperkende maatregel mag enkel door de rechter worden opgelegd indien:

  • de persoon in kwestie (bijvoorbeeld uw ex-partner) vaak en op een ontoelaatbare manier inbreuk maakt op uw persoonlijke levenssfeer;
  • het opleggen van een contact- en straatverbod gerechtvaardigd is.

Bij deze aspecten is het uiteraard van belang om te kijken hoe groot de impact van het verbod zal zijn op leven van de persoon in kwestie. Met deze belangen wordt door een rechter rekening gehouden. Bij een straatverbod kan de vraag worden gesteld of (bijvoorbeeld uw ex-partner) woont en/of werkt in het gebied waarvan u een verbod vordert. Een vraag die hierbij ook van belang kan zijn, is de vraag of uw ex-partner in dat gebied familie heeft wonen. Wanneer dit het geval is, dan is de inbreuk op zijn recht om zich vrij te bewegen groot en mogelijk te groot. Of het opleggen van een verbod desondanks gerechtvaardigd is en daardoor proportioneel, is dus afhankelijk van de ernst van zijn handelen.

Overtreding

Wat zijn de gevolgen als een persoon zich niet aan het contact- en/of straatverbod houdt? Een contact- en of straatverbod gaat vaak samen met een door de rechter opgelegde dwangsom. Een dwangsom is een financiële prikkel om het verbod af te dwingen. Overtreedt degene het verbod, dan wordt per dag of per overtreding een boete opgelegd. Wordt deze boete niet betaald? Dan kan de rechter bepalen dat er lijfsdwang wordt opgelegd. Dit betekent hij/zij kan worden opgesloten wanneer hij zich niet houdt aan het contact- en of straatverbod.

Gratis gesprek 

Wilt u een straat- en/of contactverbod bij de rechter verzoeken of heeft u een dagvaarding ontvangen waarin een contact- en/of straatverbod wordt gevorderd? Wij nodigen u graag uit voor een gratis gesprek op ons kantoor. Wij kunnen u informeren over de juridische gevolgen en u in deze kwestie bijstaan. U kunt ons bereiken op nummer 071 – 36 10900 of een mail sturen naar kantoor@bosadvocaten.nl