Terug naar overzicht

Bezwaar omzetting taakstraf

Als iemand een taakstraf opgelegd krijgt, moet deze binnen een bepaald aantal maanden worden uitgevoerd. Soms gebeurt of lukt dat niet. Als de reclassering geen vertrouwen meer heeft in afronding van de taakstraf, sturen zij dit retour naar het Openbaar Ministerie.

En dan?

Vervolgens beoordeelt het OM het verloop van de taakstraf en beslist al dan niet of de taakstraf moet worden omgezet in vervangende hechtenis. Elke twee uur niet-uitgevoerde taakstraf staat gelijk aan één dag hechtenis. Als iemand bijvoorbeeld 50 uur van de taakstraf niet heeft uitgevoerd, zou diegene 25 dagen moeten zitten. Het OM geeft dan opdracht aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) om dat aan de veroordeelde mee te delen. De veroordeelde komt als “gesignaleerd” te boek te staan en kan ieder moment door de politie worden aangehouden om naar een gevangenis te worden overgebracht.

Bezwaar

Zodra de veroordeelde de brief krijgt en het niet eens is met deze omzetting, moet binnen twee weken bezwaar worden gemaakt bij de rechtbank. Gelijktijdig kan om schorsing van de executie worden gevraagd bij het CJIB.  Er wordt vervolgens een zitting bij de rechtbank ingepland om te bespreken waarom de taakstraf nog niet is voltooid en of een tweede kans nog mogelijk is. Zo ja, krijgt de veroordeelde extra tijd om de taakstraf alsnog uit te voeren.

Kosteloze bijstand

Het is altijd een goed idee om in een gerechtelijke procedure te worden bijgestaan door een gespecialiseerd advocaat. In deze procedures worden de advocaatkosten zelfs volledig door de staat gedragen. Bel dus gerust (en snel!) voor onze bijstand.

Neem contact op met mr. E.M. (Marjolein) Kooij via 071 36 10900 of e.m.kooij@bosadvocaten.nl.