concurrentiebeding

Concurrentiebeding: wat is dat nou precies?

Els krijgt van haar werkgever een arbeidsovereenkomst. In die arbeidsovereenkomst staat een concurrentiebeding? Wat is dat? Kan Els daar zomaar een handtekening onder zetten?

Een concurrentiebeding is een stukje tekst waarin staat dat een werknemer geen concurrentie mag voeren met het bedrijf waar hij werkzaam is. De werknemer mag dan bijvoorbeeld:

  • niet bij de concurrent in dienst;
  • niet zelf een bedrijf starten dat als concurrent van het bedrijf van de werkgever kan worden gezien.

Het concurrentiebeding gaat over de periode na afloop van de arbeidsovereenkomst. Als er in de arbeidsovereenkomst een stukje tekst staat over dat de werknemer tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst bepaalde werkzaamheden niet mag uitvoeren, dan is dat geen concurrentiebeding, maar een verbod op nevenwerkzaamheden.

Hoe is een concurrentiebeding te herkennen?

Een concurrentiebeding is te herkennen aan de volgende punten:

  • Verbod: het verbiedt aan de werknemer om bepaalde werkzaamheden te verrichten.
  • Tijd: het duurt een bepaalde periode. In de meeste gevallen zal dit tussen een half jaar en twee jaar zijn.
  • Gebied: vaak wordt er een straal van kilometers toegevoegd waarbinnen de werknemer niet voor de concurrent mag werken.
  • Boete: vaak wordt er een boete gekoppeld aan iedere overtreding van de werknemer. Dit wordt ook wel een boetebeding genoemd.

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?

Een concurrentiebeding moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees daarover hier verder. Van te voren is niet bekend of een concurrentiebeding in stand blijft. Het kan namelijk zijn dat de rechter vindt dat de werknemer onredelijk wordt benadeeld. De rechter kan dan het concurrentiebeding wijzigen of zelfs bepalen dat het concurrentiebeding helemaal niet geldig is.

Twijfelt u als werkgever of als werknemer of een concurrentiebeding goed is geformuleerd of wilt u advies over de inhoud ervan? Neem dan vrijblijvend contact op met:

mr. M.L. Ravensbergen-Brussee (contact)
mr. M. Bathoorn (contact)