Onterecht vastgezeten? Vraag schadevergoeding!

Soms komt het voor dat u wordt aangehouden, een aantal dagen op het politiebureau heeft vastgezeten en dat u daarna naar huis wordt gestuurd. Later krijgt u een brief van het Openbaar Ministerie waarin staat dat de zaak wordt geseponeerd. Of u wordt na de behandeling van uw zaak door de rechter vrijgesproken. Het kan ook zijn dat u niet heeft vastgezeten, maar toch kosten heeft gemaakt voor uw strafzaak, terwijl u uiteindelijk niet veroordeeld wordt. In die gevallen heeft u recht op schadevergoeding. In dit artikel leg ik uit wat u vergoed kunt krijgen, en hoe.

Vereisten voor schadevergoeding

Niet alle zaken komen in aanmerking voor schadevergoeding. Allereerst is vereist dat uw zaak is geseponeerd, dat u bent vrijgesproken, of dat u schuldig verklaard bent zonder oplegging van straf (een zogeheten artikel 9a Sr veroordeling). Als u een strafbeschikking heeft gekregen of bent veroordeeld door de rechter, komt u sowieso niet in aanmerking voor schadevergoeding.

Als u vergoeding wilt van de tijd die u onterecht heeft vastgezeten op het politiebureau of in een gevangenis, moet u in verzekering zijn gesteld. Dat houdt in dat als u alleen aangehouden bent geweest en binnen negen uur weer mocht gaan, u geen schadevergoeding krijgt voor de tijd die u op het bureau heeft doorgebracht.

Als u in verzekering bent gesteld, kunt u aanspraak maken op een vergoeding van € 105,- per nacht op het politiebureau. Elke nacht die onterecht is doorgebracht in de gevangenis levert een vergoeding op van € 85,-.

Daarnaast komen bepaalde kosten die u heeft moeten maken voor de behandeling van uw strafzaak voor vergoeding in aanmerking, waaronder:

  • reis- en parkeerkosten die u heeft gemaakt voor de zitting en/of getuigenverhoren;
  • kosten van uw advocaat;
  • kosten van de opgenomen vrije dagen van uw werk om bij de zitting en/of getuigenverhoren te zijn;
  • als u bent ontslagen doordat er een strafzaak tegen u liep (dit moet uw werkgever dan wel willen verklaren).

Hoe dien ik het verzoek tot schadevergoeding in?

Binnen drie maanden na het einde van de zaak moet het verzoek tot schadevergoeding door de rechtbank zijn ontvangen. De datum waarop u de sepotbrief heeft ontvangen of de datum waarop de rechter uitspraak heeft gedaan, is dus het startpunt. Neem dus tijdig contact met ons op!

De advocaat maakt het verzoekschrift op. U moet het daarna nog ondertekenen. Daarna zorgt de advocaat dat het bij de rechtbank wordt ingediend. Enige tijd later beslist de rechtbank of ze u en de advocaat nog willen spreken over het verzoek, of dat de zaak zonder zitting wordt afgehandeld. Als het verzoek wordt toegewezen, ontvangt u het geld enige tijd daarna op uw bankrekening.

Wat kost het indienen van het verzoek?

Dit is voor u in de meeste gevallen gratis.

Heeft u nog vragen?

mr. E.M. (Marjolein) Kooij (contact)

 

Lees onze disclaimer.